Rapport från Internationella reumatikerdagarna


Så är de över för i år - den Internationella reumatikerdagen som blev två dagar i år. 

Fredag 11 oktober spelade Reumatikerdistriktet in ett träningspass med Sofia Åhman, känd av många för sina gympapass i TV. Trots att vi ser henne gympa ensam på sina pass i TV, vill hon gärna ha en grupp att träna tillsammans med. Alltså ställde distriktstyrelsens medlemmar upp, förstärkta av ansvariga på förbundet och andra. 

Sofia presenterades, körde ett 20-minuters pass och avslutade med att svara på frågor från Carina Forsberg, distriktets vice ordförande. Som deltagare kan jag intyga att passet var svettigt och pulshöjande. Samtidigt var det anpassat så att alla kunde delta på sin nivå. Det gick även att delta sittande på en stol. 

Passet spelades som sagt in och ligger på förbundets hemsida. Gå gärna in och träna tillsammans med Sofia, känn hennes entusiasm och ditt hjärta slå.

Lördagen innebar två föreläsningar på Karolinska Institutet. Den första hölls av Karsten Ahlbäck och Karin Hjulström. På ett otroligt lättsamt och underhållande sätt, berättade de om svår smärta som kan bli långvarig smärta. Karin berättade utifrån egna erfarenheter och som journalist, Karsten som smärtläkare på St Görans sjukhus. Karsten säger att långvarig smärta beror på att smärtsystemet kommit ur balans och hela tiden ger smärtsignaler trots att skadan egentligen har läkt. Han och Karin beskrev att det man kan göra vid långvarig smärta är att hitta tillbaka till ett så aktivt liv man kan. ”Smärtan blir inte värre.” Det andra man kan göra är att träna korta pulshöjande program. Höjs pulsen, ökar noradrenalin och noradrenalin påverkar smärtsystemet på ett positivt sätt.

Efter en paus var det dags för Nina Brodin, physioterapeut och lärare, att berätta om hur smärta påverkar oss och vilka hinder vi sätter upp för oss själva, hinder som gör att vi inte kommer igång med sådant vi vet är bra för oss. Hon betonade gång på gång att rörelse är den enda långsiktiga lindringen som finns. Hon betonade också att all rörelse är bättre än ingen rörelse alls.

Det var ett gäng uppiggade och nöjda reumatiker som drog sig hemåt efter dagen.